LD6 EQUINIX

© SIMON KENNEDY

© SIMON KENNEDY

CLIENT:
EQUINIX
LOCATION:
SLOUGH,UK
VALUE:
£50 MILLION

The data centre is a major milestone for Equinix as well as the UK digital sector. The massing of the project is enhanced by a simple palette of materials, chosen to meet performance requirements and for their robust quality. The office building has a curtain wall system to the south and largely opaque bookend elements to east and west. Articulation in the façade treatment includes a series of louvred flues to eastern and western elevations, providing a human scale to the project.

The office building provides the street frontage to the complex, and is a flat roofed pavilion with raised bookends that house stairs and other service elements. The data hall building roof scape reflects the industrial heritage of the area, with saw-tooth profiles. The saw-tooth roofscape provides a volume that is required for the cooling of plant equipment.

LD6 EQUINIX HAS BEEN AWARDED THE 'BEST DATA CENTRE IN EUROPE' AT THE 2015 GLOBAL CARRIER AWARDS

© SIMON KENNEDY

A Place for People

The project is conceived as a place for people, for both staff and customers, seeking to enhance their wellbeing and explore the dynamic nature of this building type. The exterior realm provides visual amenity with a tree lined entrance and high quality paving, combined with a highly secure site and logistic requirements. Revealed within the office building a visitor/customer experience provides a dynamic space that is organised around an atrium.

The office building is characterised by its open day-lit floor plates and the red lacquered cylinder housing reception, meeting and board rooms. Three storeys of offices accommodation are provided, interlinked by a full height atrium and scenic lifts. The atrium space allows for a wide variety of functions to take place, including customer entertainment and exhibition display at the ground floor.

The customers can visit the plant rooms on the ground floor where windows are provided to view the highly efficient plant equipment. The customer’s journey can then continue within the atrium, using the scenic lifts to a series of walkways and bridges that provide secure access into the four data halls that are located over two floors. The data halls are highly efficient and flexibly planned with expressed services and structure and interlinking day -lit bridges.

 

MAIN BOARD ROOM © SIMON KENNEDY

© SIMON KENNEDY

Low Energy Data Centre

The application of the LEED rating system has posed a number of specific challenges to the team which have been successfully addressed by the following key sustainable aspects of the scheme:

  • Well-connected urban site location with excellent transport and basic service connections within a vibrant existing neighbourhood
  • Comprehensive support of alternative transportation methods through integration of cycling and electric vehicle charging infrastructure
  • Highly reflective roof material, specified with low SRI values to reduce the heat island effect
  • 30% reduction in potable water usage through careful specification of low flush and flow fixtures High performance facade with good air-tightness to significantly reduce annual heating demand, daylighting strategies, sensors, highly efficient equipment
  • Reduce cooling loads by specifying indirect evaporative cooling AHUs.
  • Application of recycled contents, regional contents and low-emitting materials

LD6 EQUINIX DATA CENTRE HAS ACHEIVED A 'GOLD' LEED RATING

 

Other green data centres designed by Arup Associates:
MEEZA Vault 2 (MV-2) in Qatar is accredited LEED Platinum, an exceptional achievement in this harsh desert climate; and Citi Data Centre in Frankfurt set the bar, being the first LEED Platinum data Centre in the World.

KEY DRIVERS AND REVIT MODEL© ARUP ASSOCIATES

EXTERNAL VIEWS © SIMON KENNEDY

DATA HALLS, OFFICE INTERIOR AND RECEPTION © SIMON KENNEDY